Grenzen stellen bij je dreumes: 1 t/m 1,5 jaar

Tags: grenzen, time-out

Je baby is 1 jaar en dus een dreumes! Het opvoeden gaat nu beginnen! Vanaf nu kun je je kindje leren wat wel en niet mag. Zo leert je kindje de grenzen kennen. Ook kan je dreumes nog geen gevaren inschatten, dus dat is ook de taak van de opvoeder om je kind dat te leren.

Grenzen stellen bij je dreumes: 1 t/m 1,5 jaar

Vanaf wanneer terecht wijzen?

Vanaf dat je dreumes ongeveer 1 jaar is kun je je dreumes terecht wijzen. Het is goed om zo vroeg mogelijk de regels duidelijk te maken. Je wilt toch niet maanden lang de kopjes moeten weghalen, de deurtjes dichtplakken en de afstandsbediening moeten verstoppen. Je wilt dat je kind er niet aan komt en luistert naar het woordje "nee!"

Hoe zeg je "nee" tegen je dreumes?

Kopjes drinken vindt je dreumes je prachtig en wilt ze dus steeds pakken. Zeg steeds duidelijk: Nee pietje, daar mag je niet aan komen! Gebruik steeds dezelfde zin als je dreumes iets doet wat hij niet mag. Dan herkent hij de woorden en begrijpt hij wat je bedoeld. Luistert je dreumes niet, dan pak je zijn handen en herhaalt het nog een keer. Zit hij weer aan de kopjes, herhaal je de zin weer en haal je hem uit de situatie. Zwicht niet voor zijn gehuil. Hij zal even huilen, of zelfs boos terug gaan naar de kopjes. Maar hou vol en zet hem steeds bij de kopjes vandaan.

Het stappenplan

Bij elke situatie waarbij je kind iets doet dat niet mag, gebruik je dus 3 stappen:

  • Stap 1: Zeg eerst duidelijk: “nee pietje, dat mag niet”
  • Stap 2: Gaat je dreumes toch door dan pak je zijn handjes en zeg je nog eens duidelijk: “nee pietje, dat mag niet”.
  • Stap 3: Gaat je dreumes vervolgens nog steeds door, dan zeg je eerst: “nee pietje, dat mag niet”. Daarna haal je hem uit de situatie. eventueel leid je hem ergens mee af.  De laatste stap herhaal je als je dreumes steeds terug gaat naar de situatie dat niet mag.

Voordat je kindje 1 jaar is, kun je het beste je kindje uit de omgeving halen. Hij zal “nee” nog niet goed begrijpen, of overstuur raken.Volg ons op