Praten met je dreumes door gebarentaal

Tags: gebarentaal

Welke ouder kent dat niet, je dreumes wilt iets en staat vervolgens krijsend ergens naartoe te wijzen. Op zich goed dat je dreumes zich probeert duidelijk te maken, maar moet dat krijsen, of jammeren er dan ook bij?

Dit hoeft dus niet. Je kan je dreumes leren om mama of papa te zeggen als hij iets wilt. Daarbij kan je hem ook een gebaar erbij leren.

Begrijp je je dreumes?

Een dreumes van 1 jaar wilt graag al meer zeggen dan hij kan. Hij probeert van alles duidelijk te maken. Vaak lukt het hem wel om te krijgen wat hij wilt. Je kunt hem helpen zich duidelijk te maken door hem gebaren te leren. Dit is een leuke manier om met je dreumes bezig te zijn.

Waar let je op bij het aanleren van gebaren?

Als je je dreumes gebaren wilt leren, moet je erop letten dat je kind motorisch het gebaar kan maken. Een duim opsteken zal je dreumes waarschijnlijk niet kunnen. In het dagelijks leven gebruiken we ook vaak gebaren. Denk maar eens aan zwaaien, of optillen (2 handen richting je kindje), of gapen, of wenken. Hieronder staan wat voorbeelden van gebaren die je kunt gebruiken.

  • Licht aan, licht uit = hand open, hand dicht
  • Klaar = twee armen in de lucht
  • Eten= met handje over mond wrijven
  • Helpen= wijsvinger wijst in open hand
  • Open, dicht= armen klappen open, armen klappen dicht
  • Bal= buist

Kijk goed wat voor je dreumes belangrijk is, en vaak om huilt. Bijvoorbeeld als hij vaak huilt om zijn bal, leer hem dan een gebaar voor bal aan. Dan weet jij als ouder dat hij met de bal wilt spelen.Volg ons op