Tips bij het slapen van je baby het eerste half jaar.

Tags: slapen

Het in slaap krijgen van je baby is een veel voorkomend probleem bij opvoeders. De eerste maanden van het leven van je baby zal je baby veel slapen, maar ook op momenten wakker zijn dat jij graag zou willen slapen. Het is belangrijk om te weten dat je jouw baby de eerste 6 maanden nog niet kan verwennen. Je baby zal niet het verband kunnen leggen om expres te huilen om aandacht te willen. Een baby huilt puur uit zijn behoeftes. Denk daarbij aan honger, moe, krampjes, overprikkelt zijn enz.

Tips bij het slapen van je baby het eerste half jaar.

De eerste 2 maanden zal je jouw baby vaak al slapend in bed leggen. Bijvoorbeeld na een voeding of na hem even gewiegd te hebben. Hoe ouder je baby wordt hoe belangrijker het wordt dat je baby leert om zelf in slaap te vallen. Leg daarom je baby ook af en toe wakker in bed. Als het niet lukt om je baby zelf in slaap te laten vallen kun je eerst proberen om je baby half slapend in bed te leggen. Wanneer een baby niet leert zelf in slaap te vallen heeft hij altijd jouw nodig als hij in de nacht wakker wordt. Dan leert hij niet dat als hij wakker wordt, gewoon weer verder te slapen.

Doorslapen?!

Ouders willen tegenwoordig dat hun kind zo snel mogelijk doorslaapt. Het liefst van 7 tot 7. Maar wat is doorslapen van een baby eigenlijk. Officieel is doorslapen dat een baby 5 a 6 uur achter elkaar slaapt. Dat betekend dus van  11 uur ’s avonds tot 5 uur ’s ochtends. Het kan zijn dat je baby tot een jaar dit slaapritme vertoont. Wel zullen de meeste ouders merken dat rond de negen maanden de meeste baby’s redelijk een goede nacht kunnen maken.

Fopspeen of geen fopspeen?

Veel ouders geven hun baby een fopspeen. Dat helpt de baby om in slaap te komen en voorkomt dat je baby gaat duimen. Het is voor een baby een fijne manier om in slaap te komen. Er zijn opvoedkundige die vinden dat een speen de signalen die een baby geeft maskeren. Dit is natuurlijk wel een beetje waar. Een baby dat huilt, geef je een speen. De baby huilde omdat hij honger heeft, maar een speen accepteert hij nu ook wel even! Zo kan een drukke westerse ouder de baby toch nog even rustig houden. Het is daarbij wel goed om te weten dat de zuigbehoefte van een baby tussen de 9 maanden en een jaar verdwijnt. Dan heeft een baby het als het ware niet meer nodig om op de speen te zuigen. Vanaf een jaar zal je dreumes zich gaan hechten aan de speen. Dan is de speen niet zo gemakkelijk meer af te leren en zie je vaak dat kinderen van 3 jaar nog steeds met een speen lopen. Iets dat ik als pedagoog niet adviseer omdat het niet goed is voor het gebit, de taalontwikkeling en articulatie van de woorden. Volg ons op