Wat kan ik doen als mijn baby huilt?

Tags: huilen

Je baby huilt het eerst jaar van zijn leven vaak. Dit is immers de enige manier om zijn opvoeder iets duidelijk te kunnen maken. Vaak huilt een baby niet voor niets. Vaak is er iets aan de hand, het is dan ook de taak van de opvoeder om er achter te komen wat er precies aan de hand is.

Wat kan ik doen als mijn baby huilt?

Opvoeders willen hun baby het liefst zonder huilen in slaap krijgen. Als de baby dan gaat huilen als hij moet gaan slapen, wordt de baby heerlijk gewiegd tot dat het slaapt.  Het is belangrijk om te weten dat je jouw baby de eerste 6 maanden nog niet kan verwennen. Je baby zal niet het verband kunnen leggen om expres te huilen om aandacht te willen. Een baby huilt puur uit zijn behoeftes. Denk daarbij aan honger, moe, krampjes, overprikkelt zijn enz. 

Zelf leren in slaap te vallen

Het is wel belangrijk om je baby ook af en toe wakker in bed te leggen. Zo kan je baby leren om zelfstandig in slaap te vallen. Anders zal je baby steeds jou nodig hebben om in slaap te vallen en dat betekend dus elke drie uit naar je baby toe om even over zijn bolletje te aaien of even te wiegen, zodat je baby weer verder kan slapen.

Niet laten huilen

Tegenwoordig zijn veel ouders ervoor om hun kind niet te laten huilen. Bij elke kik snelt de moeder naar de baby om hem te troosten. En terecht. Een baby ontwikkeld daardoor vertrouwen. Als er iets is kan een baby dat vertellen door te huilen. Het huilen is voor een baby ook de enige mogelijkheid om zich uit te drukken. Probeer daarom altijd achter te rede van het huilen te komen. Baby’s huilen niet zomaar en als je achter de rede komt geeft dit niet alleen de baby rust, maar ook jouw als ouder.

Wel laten huilen

Er zijn ook opvoeders die hun kind juist wel laat huilen. Zo kan je een baby leren dat huilen geen zin heeft. In sommige gevallen zal een baby dan ook minder huilen. In andere gevallen zal een kind juist zo over de toeren raken dat hij bijna niet meer te troosten is, of uiteindelijk uitgeput in slaap vallen. Als pedagoog ben ik niet voor het laten huilen van je baby, maar is sommige gevallen kan het soms wel een oplossing zijn. Dat kun je als ouder het best aanvoelen en dus een goede keuze maken hoe je het beste met het huilen omgaatVolg ons op