Wat zijn pijnlijke tepels en wat kun je er aan doen?

Tags: borstvoeding

Je baby is geboren en je wilde meteen borstvoeding geven. Maar na 2 dagen zijn je tepels zo gevoelig geworden. Misschien met pijnlijke plekjes, kloven en bloedende wondjes. Tijdens elke voeding zit je met kromme tenen te voeden. De tranen springen in je ogen. Is dit nou het mooie van borstvoeding?

Het antwoord is JA! Natuurlijk is het niet leuk als het voeden zeer doet, maar geloof mij, dit gaat over. Je tepels zijn niet gewend dat er zo’n kleine baby melk uit de borst haalt. Als je ineens bouwvakker wordt, zit er ook niet meteen de eerste dag al eelt op je handen. Dat moet groeien. Niet dat er eelt op je tepels komt, maar dat de gevoeligheid minder wordt of zelfs helemaal verdwijnt. Je kunt gevoelige tepels niet helemaal voorkomen, maar je kunt er wel op letten dat je geen tepelkloven krijgt.

Wat is het verschil tussen tepelgevoeligheid en tepelkloven.

Tepelkloven:

 • De gehele voeding doet veel pijn of de pijn verergert steeds tijdens de voeding.
 • Misschien zie je kleine scheurtjes of plekjes, of het bloed zelfs.

Tepelgevoeligheid:

 • Je hebt startpijn. De pijn kan erg heftig zijn aan het begin van de voeding, maar de pijn neemt na een aantal minuten af.
 • Je ziet geen wondjes, rode plekjes of scheurtjes zitten.

Tepelkloven voorkomen door goed aanleggen!

Er zijn een aantal manieren om te voorkomen dat je tepelkloven krijgt. Het is niet altijd helemaal te voorkomen. In het begin van de borstvoedingsperiode zijn te tepels nog niks gewend en daarnaast moet jouw baby nog de goede techniek aanleren. Dat is dan ook de eerste tip. Zorg dat jij je kindje goed aanlegt. Let daarbij op de volgende punten:

 • Zorg dat je kindje een grote hap neemt. Je kan je tepel zachtjes tegen zijn bovenlip tikken, dan gaat zijn mondje open. Breng je kindje naar de borst wanneer hij zijn mondje wijd opent.
 • Kijk nu of zijn lipjes naar buiten staan.
 • Als je kindje gaat drinken let er dan op dat zijn wangetjes niet naar binnen worden gezogen. Dan is hij verkeerd aangelegd. Haal je kindje weer van de borst en begin opnieuw.
 • Doet het drinken zeer? Of heb je het gevoel dat hij alleen een klein stukje van je tepel heeft, koppel hem dan zo snel mogelijk af en begin opnieuw met aanleggen. Anders gaat dit ten koste van je tepels.

Let op: Soms kan je kindje best melk uit de borst krijgen, ondanks dat hij verkeerd is aangelegd. Alleen dit gaat ten koste van je tepels. Ook lukt het je kindje niet om de borst dan goed leeg te drinken. Dit kan weer een borstontsteking veroorzaken.

Het aanleggen van je kindje kan in het begin echt topsport zijn. Sommige baby’s pakken in 1 keer goed en andere baby’s snappen er gewoonweg niets van! Geef niet op, de volhouder wint!

Wat kun je doen bij tepelkloven?

Als je eenmaal tepelkloven hebt, doet het voeden vaak erg pijn. Hoe kun je er voor zorgen dat je tepelkloven snel helen?

 • Zorg ervoor dat je tepels zo droog mogelijk blijven. Vaak zoogcompressen vervangen en misschien zelfs een tijdje met blote borsten zitten.
 • Na elke voeding kun je een beetje moedermelk op je tepels smeren. Deze dan aan de lucht laten drogen. Dan pas de borst opbergen.
 • Je kan ook tijdelijk even kolven en gaan vingervoeden. Er zit wel een groot risico aan. Als je fulltime gaat kolven kan het zijn dat je kindje na 3 dagen niet meer aan de borst wilt. Of dat hij een verkeerde techniek heeft aangeleerd en niet meer goed aan de borst kan drinken. Ik raad daarom aan om bijvoorbeeld de helft van de voedingen te kolven en de helft zelf te voeden. Bijvoorbeeld steeds om de voeding kolven.
 • Je kunt eventueel het eerste melk afkolven. Dan is de borst soepeler, en de tepel groter. Dan gaat het aanhappen vaak makkelijker.
 • Je kan je kindje eerst klein beetje vingervoeden. Dan is de ergste honger gestild, en drinkt hij minder krachtig. 

Wat kun je doen bij tepelgevoeligheid?

De gevoeligheid van de tepels zijn vaak in de eerste week het ergst. Vaak neemt de pijn  na de eerste week af. Bij anderen kan de pijn weken lang aanhouden. Soms zelfs tot 8 weken.  Bedenk jezelf dat op een dag het voeden echt geen pijn meer zal doen. Dan is het genieten geblazen!

 • Hou je tepels zo droog mogelijk.
 • Smeer na elke voeding een druppel moedermelk op je tepel en laat het drogen aan de lucht
 • Je kunt eventueel het eerste melk afkolven. Dan is de borst soepeler, en de tepel groter. Dan gaat het aanhappen vaak makkelijker.
 • Je kan je kindje eerst klein beetje vingervoeden. Dan is de ergste honger gestild, en drinkt hij minder krachtig.
 • Blijf altijd er op letten dat je goed aanlegt. Gaat het niet goed, meteen afkoppelen!
 • Je kunt proberen te voeden met tepelhoedjes. Dit kan even de pijn verlichten. Alleen blijf ook af en toe zonder tepelhoedje voeden, om te voorkomen dat je kindje aan de borst drinken verleerd en niet meer zonder tepelhoedje wilt drinken.  

Borstvoeding geven wordt alleen maar leuker!

Misschien ervaar je de eerste weken niet die wonderlijke band met je kindje die veel moeders wel ervaren, doordat het voeden niet lekker loopt of alleen maar pijn doet. Maar bedenk wel dat hoe langer je voed hoe leuker het wordt. Na 3 maanden kun je ervan uit gaan dat de meeste voedingsproblemen zijn verdwenen. Dan gaat je kindje ook contact maken tijdens het drinken en gaat het voeden erg makkelijk. Dan zal je alsnog die wonderlijke band gaan voelen, en zal je volop kunnen genieten van het geven van borstvoeding. Volg ons op