Hoe geef je je kind een time-out?

Tags: grenzen, time-out

Nu je kind ouder is, kan je je kind naar zijn kamer sturen bij ongewenst gedrag. Bedenk eerst duidelijk waar bij jou de grenzen zijn en wat de regels zijn in huis. Als je voor jezelf niet duidelijk hebt wat je wel en niet accepteert, helpt het om de regels voor jezelf op te schrijven en dit eventueel met je partner te bespreken. Dit helpt er ook bij dat jij en je partner op 1 lijn liggen en dat je kinderen jullie niet tegen elkaar gaan uitspelen.

Hoe geef je je kind een time-out?

Als je grenzen duidelijk zijn voor jezelf, dan is dat voor je kind vaak ook het geval. Je kind weet precies wat wel en niet mag. Als je kind dan over een grens heen gaat, kun je hem een time-out geven.

Volg de volgende stappen voor het geven van een time-out.

  • Stap 1: Geef je kind 1 waarschuwing. Dus niet 2 of 3 keer waarschuwen. 1 waarschuwing is genoeg. Benoem zijn gedrag en wat er gebeurd als hij daar niet mee ophoud.
  • Stap 2: Als je kind niet stopt met zijn gedrag, dan stuur je hem naar zijn kamer. Zeg hem daarbij dat hij een waarschuwing heeft gehad, en hij zijn gedrag niet heeft aangepast, dus hij nu naar zijn kamer moet.
  • Stap 3: Je laat je kind ongeveer 10 minuten op zijn kamer zitten. Laat je hem langer zitten, dan ebt zijn boosheid weg en zal hij gaan spelen.
  • Stap 4: Ga na 10 minuten naar je kind toe. Zeg hem waarom hij op zijn kamer zit en dat je zijn gedrag niet accepteert. Je verwacht een excuus van hem. Als hij zijn excuses maakt is het conflict voorbij. Geef elkaar nog een knuffel. Als hij geen excuses maakt, zeg je hem dat hij nog even 10 minuten na mag denken en dat je dan weer terug komt. Als hij daarna nog niet zijn excuus wilt maken, laat je hem zelf naar beneden komen als hij denkt wel zijn excuus te kunnen maken. 

Bij de meeste kinderen werken bovenstaande stappen erg goed. Probeer bij alle stappen rustig te blijven. Laat je niet door je boosheid voeren, maar blijf rustig. Anders zal je alleen maar weerstand krijgen. Sla geen stappen over. Geef altijd een waarschuwing die duidelijk is. In 1 keer je kind naar zijn kamer sturen heeft weinig effect, en je kind zal het niet goed begrijpen en erg boos worden.

Wat als een gewone time-out geen effect heeft?

In sommige gevallen heeft een time-out geven geen nut. Je kind blijft zich maar misdragen. Je hebt werkelijk al alles geprobeerd, maar niks lijkt te werken. Boos worden, lief blijven, belonen, straffen, time-out geven enz. Wat nu, want als het nog even zo door gaat, loopt het misschien nog uit de hand!

De volgende stappen moet je alleen uitvoeren als bovenstaande stappen echt niet werken. Je kan deze manier niet zomaar toepassen. Je moet wel eerst alles geprobeerd hebben. Als niks meer werkt, is het misdragen hoogst waarschijnlijk een vorm van aandacht vragen. Hij wilt aandacht van jou, dus dit ga je wegnemen. Volg de stappen hieronder om te zien hoe je dat moet doen:

  • Stap 1: Als je kind zich misdraagt zet je hem zonder waarschuwing uit de kamer. Zeg hem alleen dat je zijn gedrag niet accepteert en dat hij terug mag komen als hij zich weer kan gedragen en zijn excuses aanbied.
  • Stap 2: Het kan zijn dat je kind toch weer de kamer binnen komt en doorgaat met zich te misdragen. Je zet hem zonder oogcontact weer uit de kamer. Reageer niet op hem en zeg verder niks. Herhaal eventueel nog eens dat hij terug mag komen als hij zich gedraagt en zijn excuses aanbied.
  • Stap 3: Zodra je kind zijn excuses maakt, complimenteer je hem hierom. Probeer eventueel meteen positieve aandacht te geven, door met hem een spelletje te spelen.

Pas op: Kom niet in de verleiding om met je kind in discussie te gaan. Dit zal hij zeker in het begin proberen. Herhaal alleen dat als hij zich weer kan gedragen en zijn excuses aanbied, hij weer welkom is.

Je zal merken dat deze manier van straffen snel werkt. Je kind is waarschijnlijk gewend veel aandacht te krijgen en eindeloze gesprekken aan te horen als hij zich misdroeg. Nu krijgt hij helemaal geen aandacht en bepaald hij zelf wanneer hij weer terug mag komen in de kamer. Als hij zich maar goed gedraagt. Als deze techniek na 2 weken nog niet werkt, raad ik aan professionele hulp te zoeken. Dan speelt er waarschijnlijk toch meer in het koppie van je kind.Volg ons op