De "nee" fase van je peuter (peuterpuberteit)

Tags: peuterpuberteit, grenzen, time-out

De peuterpubertijd, toch een beruchte fase. Ineens veranderd je lieve kleine kindje in een dwars monstertje. Voorheen vond hij alles leuk en interessant wat je deed, maar ineens zeg hij: NEE! De eerste keer schrik je ervan, of je wordt er misschien verdrietig van. De peuterpuberteit is begonnen!

De

Hoe lang duurt de peuterpubertijd? 

Deze fase van de ontwikkeling begint ongeveer als je kind 1,5 jaar is en zal ongeveer tot zijn 4de duren. In die 2,5 jaar zal hij periodes hebben dat hij vaker “nee” zegt en driftbuien heeft. Ook zullen er periodes tussen zitten dat het heel goed gaat! Het is belangrijk dat je kind de peuterpuberteit doormaakt. Je kind ontdekt zat hij een zelfstandig persoontje is. Dat hij een eigen mening kan hebben. Je kind ontdekt zijn rol in het gezin.

Waarom is de peuterpuberteit belangrijk?

Je peuter vindt het in het begin ontzettend spannend om “nee” te zeggen. Hij zegt tegen de belangrijkste persoon in zijn wereld “nee” en dat is best eng! Daarna ontdekt hij dat hij overal “nee” op kan zeggen. Dit doet hij dus ook. Dit doet hij niet om jou als ouder te pesten, maar omdat hij het gewoon leuk vindt om “nee” te zeggen. Zo zal hij zelfs tijdens het eten zijn toetje ineens niet willen, puur omdat hij dan “nee” kan zeggen.

Hoe kun je omgaan met de peuterpuberteit?

Hoe kan je nou het beste omgaan met de nee-fase van je peuter? Je wilt niet bij elke “nee” die je peuter zegt, hem straf geven. Of dat elke “nee” ontluikt in een driftbui. Hieronder geef ik een aantal tips die je als ouder kunt gebruiken tijdens de peuterpuberteit.

  • Geef je peuter keuzes. Daarmee voorkom je vaak een driftbui en je geeft hem het gevoel dat zijn mening er ook toe doet. Geef hem echter niet teveel keuzes, kiezen is nog moeilijk voor je peuter. 
  • Bij sommige peuters werkt het om het gedrag, of driftbui even te negeren. Dan gaat de bui vanzelf over en gaan ze lief spelen. Let er wel op dat bij sommige peuters negeren ook averechts kan werken. Dan kun je beter je peuter niet negeren, omdat hij dan steeds gekkere dingen gaat verzinnen om de aandacht te krijgen.
  • Wees consequent! Doe wat je zegt en zeg dat je doet. Nee is dus nee. Zwicht niet voor de tranen van je peuter. Dit zal het de volgende keer nog moeilijker maken. Je kan je peuter ook best een time-out geven als hij niet rustig kan worden, of toch doorgaat met zeuren.
  • Wat erg goed werkt bij peuters die bijna in een driftbui zitten of er al in zitten, is om de boodschap van je peuter te herhalen. Bijvoorbeeld: Pietje, je wilt een koekje? Jij wilt graag een koekje?  Als je herhaald wat je kind graag wilt, voelt hij zich begrepen. Als hij zich begrepen voelt, zal hij beter in staat zijn om naar jouw boodschap te luisteren. Dus bijvoorbeeld: Pietje, je wilt een koekje? Jij wilt graag een koekje?  Peuter zegt: ja! Jij zegt: je hebt al een koekje gehad, morgen mag je weer een koekje. Je zult zien dat je peuter nu kan accepteren dat hij geen koekje mag. Het zijn immers de regels.

Nadat je peuter een driftbui heeft gehad is hij vaak erg verdrietig. Knuffel je kind dan ook gewoon. Hij heeft spijt van zijn gedrag en heeft dan gewoon een beetje liefde nodig.Volg ons op