Hoe kan je je kind weer in zijn eigen bed laten slapen?

Tags: slapen, grenzen

Soms gebeurd het dat je je kind in je eigen bed laat slapen, bijvoorbeeld als hij een nachtmerrie heeft gehad, of ziek is. Ook ben je misschien te moe om ‘s nachts de strijd aan te gaan met je kind. Dan is met makkelijker om je kind mee naar je eigen bed te nemen. Of je bent bang dat hij het hele huis wakker maakt. Het gaat hier dan niet om een kleine baby die bij de ouders slaapt, maar om kinderen van 2 jaar en ouder. Dit hoeft op zich niet een probleem te zijn, behalve als jij als ouder niet meer wilt dat je kind bij je slaapt. Je wilt dat je kind weer in zijn eigen bed slaapt.

Hoe kan je je kind weer in zijn eigen bed laten slapen?

Wat kunnen de gevolgen zijn als je je kind laat slapen in je eigen bed?

Door je kind in bed te nemen los je een probleem  op, namelijk dat je kind weer gaat slapen. En jij dus ook kan gaan slapen. Er zit echter een groot risico aan. Want zal je kind kunnen accepteren dat dit een eenmalige actie is? Het antwoord is hoogstwaarschijnlijk “nee!”. Wat is begonnen als een enkel nachtje niet slapen groeit uit tot vele slapeloze of gebroken nachten. Hieronder geef ik een aantal nadelen van je kind in je bed laten slapen.

  • Zelf slaap je waarschijnlijk niet goed. Je wordt steeds wakker van je kind, of je kind neemt een steeds groter deel van het bed in beslag. Of je kind wordt wakker en heeft zin om te spelen of te praten. Weer wordt dan jouw nachtrust onderbroken.
  • Als je kind eindelijk slaapt, durf je misschien niet meer te bewegen. Dan slaap je ook niet. 
  • Als je eenmaal het eerste kind in je bed laat slapen, kun je de andere broertjes of zusjes niet meer weigeren. Misschien wisselen ze elkaar wel af, of slaap je straks met meerdere kinderen in bed.
  • Om plaats te maken voor de kinderen gebeurd het ook vaak dat 1 van de ouders in het bed gaat slapen van de kinderen. Je hebt immers je slaap nodig.

De situaties die ik hierboven schets zijn erg negatief. Het kan zijn dat je het in bed nemen van je kindje niet zo ervaart. Dan is het ook geen probleem. Misschien vindt jij en je kind het juist fijn om samen te slapen. Blijf dat doen zolang dat goed voelt!

Hoe kan je voorkomen dat je kind bij je in bed kruipt?

Als kinderen nog nooit bij je in bed hebben geslapen, kun je zeker voorkomen dat ze dit wel gaan doen. Ze kennen het slapen bij ouders niet, dus zullen dit in de eerste instantie niet missen. Pas als je je kind daar kennis mee laat maken, weet je kind hoe knus en gezellig het kan zijn! Daarom kan ik hier maar 1 tip geven:

  • Neem je kind nooit mee in je eigen bed, als je dit eigenlijk niet wilt!

Wat kun je doen als je kind ’s nachts wakker wordt en bij je in bed wilt kruipen?

Kinderen hebben periodes dat ze goed of minder goed slapen. In de slechte periodes worden ze misschien meerdere keren per nacht huilend wakker. Als je je kind al hebt aangewend dat hij dan bij jou in bed mag komen, dan is dat moeilijk af te leren. Hieronder geef ik een wat je kan doen als je kind ‘s nachts wakker wordt en hoe je hem kan troosten.

  • Troost je kind in bed. Blijf bij hem tot dat hij weer rustig is. (als je je kind nooit mee naar bed hebt genomen, dan zal hij waarschijnlijk weer lekker gaan slapen. Vaak is het een periode van een paar nachten dat je kind wakker wordt. Het beste is om die gewoon over je heen te laten komen. Ze gaan vanzelf over.)

Als je je kind wel altijd mee naar bed hebt genomen bij dit soort situaties, is dit een lastige opgave om hem in je eigen bed te laten slapen. Je kind zal alles uit de kast trekken om voor elkaar te krijgen dat hij bij jouw in bed mag kruipen. Je ziet vaak dat kinderen dan of heel hard gaan huilen, zodat het hele huis wakker wordt. Of ze gaan keer op keer naar jouw kamer toe om bij je in bed te kruipen. Wat kun je nu het beste doen?

Mogelijkheid 1:Je kind blijft maar huilen (krijsen en gillen behoort ook tot de opties.)

Stap 1: Ga naar je kind toe. Troost hem en blijf even bij hem tot dat hij rustig is. Ga geen hele gesprekken voeren. Blijf stil. Je aanwezigheid is voldoende. Als hij rustig is zeg je hem duidelijk: “Het is nog nacht, nu moet je weer lekker gaan slapen”. Geef je kind een kus en ga zonder twijfel zijn kamer uit. Zwaai niet bij deur.

Stap 2: Gaat je al meteen huilen dan wacht je precies 1 minuut. Dan ga je terug en troost je hem even. Zeg duidelijk: “Het is nog nacht, nu moet je weer lekker gaan slapen”. Let op dat je hem troost in zijn eigen bed. Haal hem er niet uit, en ga al helemaal niet met hem zijn kamer uit.

Stap 3: Blijft hij huilen, dan wacht je nu 2 minuten voordat je weer terug gaat. Geef hem dan een aai over zijn bol, zeg weer duidelijk: “Het is nog nacht, nu moet je weer lekker gaan slapen”. En je gaat weer weg. Elke keer dat je weg gaat verdubbel je de tijd. Hij leert nu dat je er wel bent, maar dat hij echt niet bij je in bed mag slapen. Dus nu ga je na 4 minuten pas terug, daarna pas na 8 minuten, enz.

Mogelijkheid 2: Je kind komt in de nacht uit bed en wilt bij jou in bed slapen.

Stap 1: Als je kind uit bed komt, breng je hem gewoon weer terug naar zijn eigen bed. Zeg dan “Het is nog nacht, nu moet je weer lekker gaan slapen”. Geef een knuffel en ga weer weg.

Stap 2: Als hij weer uit bed komt, breng je hem weer rustig naar bed. Begin geen gesprekken en ga niet in op allerlei eisen zoals: het willen drinken, voor de zoveelste keer moeten plassen, iets moeten pakken, boekje lezen, enz. Zeg alleen: “Het is nog nacht, nu moet je weer lekker gaan slapen”. Daarna ga je direct weg.

Stap 3: Als je kind voor de derde keer, of nog vaker uit bed komt dan breng je hem naar zijn bed en je zegt niks meer. Geen gesprek, geen discussie. Je loopt gewoon de kamer uit en gaat weer terug naar je eigen bed. Je zal nu misschien wel boosheid voelen opkomen. Laat dit niet aan je kind merken. Breng je kind steeds rustig terug naar bed zonder te praten. Dit kan de eerste keer uren duren. Maar de aanhouder wint!

Let op: Als je een bepaald patroon wilt doorbreken, kan dit niet in 1 nacht of na 3 keer terug gaan. Dit kost vaak meerdere nachten en vaak zie je na een paar weken weer een terugval. Blijf consequent in de aanpak. Als je weer 1 keer toegeeft, zal het de volgende poging nog moeilijker worden!

Je kind wordt heel vroeg wakker!

Het kan zijn dat je kind altijd erg vroeg wakker is. Kinderen slapen nou eenmaal niet uit. Je kan voor je kind een tijd afspreken dat je kind uit bed mag en op zijn kamertje mag spelen. Bijvoorbeeld kan je afspreken dat als je kind altijd om 5 uur wakker is, hij pas om 6 uur uit zijn bed mag en op zijn kamertje mag spelen. Jij komt hem dan zelf halen als het tijd is om op te staan. Je kind kan natuurlijk nog geen klokkijken. Je kan dan bijvoorbeeld de nijntje slaaptrainer (nu met fikse korting!) gebruiken. Dat is een wekker. Je kunt dan met je kind afspreken wanneer hij mag spelen op zijn kamertje. Dit werkt vaak erg goed!Volg ons op