Hoe kun je het beste omgaan met agressief gedrag van je kindje?

Tags: peuterpuberteit, grenzen, time-out

Wanneer meerdere peuters samen in een ruimte spelen, dan kan er van het ene op het andere moment een ruzie ontstaan. Dreumesen en peuters die denken nog niet van te voren na over wat hun acties teweeg brengt bij de ander. Ook kunnen ze zich nog niet inleven in een ander. Ze denken alleen in het hier en nu. Dus als ze die pop willen hebben, dan willen ze dat nu! En als ze dat bereiken door een ander kindje te slaan, dan is hun doel bereikt!

Hoe kun je het beste omgaan met agressief gedrag van je kindje?

Wat veroorzaakt agressief gedrag?

Een peuter kan zich nog niet goed uiten. Hij kan niet goed zeggen wat hij wel en niet wilt en hoe hij zich voelt. Daarom zal een kind sneller grijpen naar agressief gedrag. Een peuter reageert vanuit zijn impulsen en uit die dan ook meteen.

Ook krijgen kindjes al heel snel door dat ze met agressief gedrag aandacht krijgen. Die aandacht is weliswaar negatief, maar beter negatieve aandacht dan geen aandacht.

Jaloezie kan ook leiden tot agressief gedrag. Je peuter weet niet goed om te gaan met zijn gevoelens en kiest dus maar voor agressie.

Hoe kun je het beste om gaan met agressief gedrag?

Het is belangrijk dat je agressief gedrag niet accepteert. Als je thuis het gedrag toe laat, dan zal hij zich op andere plekken zijn agressieve gedrag ook tonen. Hieronder geef ik een aantal tips over hoe je het beste kan omgaan met agressief gedrag.

  • Reageer niet direct op de eerste tekenen van een ruzie. Vaak lossen peuters onderling hun problemen op.
  • Als het samen spelen altijd uitmond in een ruzie dan weet je peuter niet goed wat samen spelen is. Logisch eigenlijk, want het is ook best moeilijk om samen te spelen en te delen. Je kunt het je kind leren door samen met je kinderen te spelen en dan steeds uit te leggen hoe je samen moet spelen en wat delen is. Bedenk spelletjes waarbij je kind op zijn beurt moet wachten. Ook kan je je kind bijvoorbeeld rozijntjes laten verdelen. Eerlijk leren delen.
  • Wanneer je kind agressief gedrag vertoont dan volg je volgende stappen om het agressieve gedrag af te leren. Sla niet een stap over, want dan zal het niet helpen:

Stap 1: geef je kind een waarschuwing. Voorbeeld: Nee Daan, Je mag niet slaan! Als je dat nog een keer doet, zit je op de trap!

Stap 2: Als je kind niet stopt met stout zijn, dan zet je hem op de trap. Je brengt hem zwijgend en rustig naar de trap. Let daarbij erop dat je zelf geen agressief gedrag vertoont. Je bent zijn grote voorbeeld. Als je hem op de trap zet leg je hem uit waarom hij op de trap zit. Voorbeeld: Je zit op de trap omdat je Luna hebt geslagen!

Stap 3: Je loopt weg en laat je kind net zoveel minuten op de trap zitten, als hij levensjaren telt. Dus je dreumes echt niet langer dan 1 minuut laten zitten. Anders zal hij vergeten waarom hij er zat en zal hij misschien gezellig gaan babbelen of zingen, of gaan spelen met de spullen in de gang. Praat ook niet met je kind, dan geef je hem alleen maar aandacht.

Stap 4: na de aantal minuten die hij op de trap moet zitten kom je weer naar je kind toe. Je legt hem nog eens uit waarom hij er zit. Geef hem daarna een knuffel. Oudere kinderen kunnen ook excuses maken. Voorbeeld: “Daan, je zit op de trap omdat je Luna ging slaan, ga je sorry zeggen tegen Luna?

Wat als je agressie toestaat?

Als je zelf wel eens agressief reageert zal je kind denken dat je agressie mag tonen als je boos bent. Hij ziet immers niet hoe het anders moet. Van jou leert hij hoe hij hier mee om moet gaan.

Soms vinden ouders het lastig om op agressie te reageren en maken er dan maar een grapje van. Zo leert een kind niet waar de grenzen zijn en zal hij steeds agressie blijven gebruiken. Dat is misschien nog niet zo erg als ze heel jong zijn. Maar bedenk eens wat voor agressie ze zullen tonen als ze 10 jaar zijn, of als ze in de puberteit zitten. Je kan ze maar beter op tijd leren waar de grenzen liggen, en ze leren om met praten en het uiten van hun gevoelen de problemen op te lossen.Volg ons op