Hoe leer je je kind op straat bij je te blijven?

Tags: grenzen, time-out

Welke ouder kent dat niet? Je bent in de stad en je kind wilt ontzettend graag uit de buggy en zelf lopen. Dus uiteindelijk zwicht je en jouw kleine peuter mag zelf lopen. Nog geen 2 minuten later rent je kind alle kanten op! Dus daar ga je, rennend achter je kind aan.

Hieronder beschrijf ik een aantal stappen die je kan toepassen om je peuter te leren om bij je te blijven als je buiten de deur gaat.

Stap 1: Bij de eerste paar pogingen ga je gewoon een stukje wandelen met je kind in de buggy. Je gaat wandelen op een plek wat veilig is, dus als je kind toch ineens wegrent dan kan er weinig gebeuren. Na 5 minuten vraag je of je kind wilt lopen. Dit wilt hij natuurlijk! Voordat je hem eruit haalt zeg je het volgende: “Pietje, je mag er alleen uit als je netjes mama’s (of papa’s) hand vast houd. Als je wegrent moet je weer in de buggy”. Je kind loopt vervolgens netjes aan je hand. Jij bepaald wanneer hij los mag lopen en wanneer hij je hand vast houdt. Begin altijd met aan het handje lopen. Je kan beter eerst streng zijn, en later wat meer loslaten dan andersom. Andersom krijgt hij alleen maar driftbuien als hij ineens van vrij lopen een handje moet vast houden. Loopt je peuter toch weg dan gaat hij direct in de buggy. Je zet hem in de buggy en legt hem ook uit dat hij in de buggy zit omdat hij niet bij jou bleef en weg ging rennen. Na 5 minuten kun je het hele ritueel weer herhalen tot hij wel netjes bij je blijft.

Stap 2: Als je kind stap 1 goed doorloopt kun je doorgaan naar de volgende fase. Wandelen zonder buggy. Voordat je gaat wandelen vertel je je peuter dat hij je hand moet vasthouden tijdens het wandelen. Jij bepaalt wanneer hij los mag lopen. Als je kind meteen al een driftbui krijgt voordat je de straat uit bent, omdat hij zelf wilt lopen, kun je beter stap 1 nog eens doen.

Als je tijdens je wandeling met je peuter aan de hand op een plek komt die veilig is, waar je kind mag rennen of zelf mag lopen, zeg je het volgende de: “Pietje, je mag nu zelf lopen, maar als mama (of papa) STOP zegt, dan stop je! Als je niet stopt dan moet je weer aan het handje lopen”. Laat nu je peuter zelf lopen. Laat je peuter niet verder dan 10 meter bij je vandaag gaan. Als hij rond de 10 meter afstand is, roep je: “Pietje STOP!” Stopt hij, dan loop je naar hem toe en geef je hem een compliment. Stopt hij niet, dan gaat hij weer aan het handje. Leg hem wel uit waarom hij aan het handje moet.

Als je peuter bovenstaande stappen met succes heeft doorlopen, dan kun je zonder zorgen met je kind de stad in zonder buggy. Je hoeft je kind niet meer vast te binden in de buggy als hij niet luistert, want hij zal gewoon bij je blijven en naar het woord “stop” luisteren. Let er wel op dat je dit in de meeste gevallen niet in een dag leert. Er gaan echt wel wat driftbuien en schreeuwpartijen mee gepaard. Maar bedenk wel, de volhouder wint en jij bent de baas! Het is niet alleen voor het gemak dat je kind goed naar je luistert op straat, maar ook voor zijn veiligheid!

 

Foto: El Camino PeregrinaVolg ons op