Positief opvoeden

Tags: positief opvoeden

Je wilt dat je kind uitgroeit tot een kind met zelfvertrouwen, weet wat hij wilt, liefdevol is, de juiste keuzes kan maken, voor zich zelf op kan komen, enz. Met alleen maar straffen en hem leren wat niet mag komt hij er niet. Zo heeft een kind ook veel positieve aandacht nodig, liefde en veiligheid. Dit artikel geeft tips over hoe je het zelfvertrouwen van je kind kan laten groeien. Deze tips kun je al vanaf heel jonge leeftijd gebruiken, maar ook voor oudere kinderen werkt dit.

  • Complimenteer je kind vaak. (bijvoorbeeld: wat speel je goed, wat kleur je mooi, wat vraag je dat netjes, Wat knap dat jij dat kan, want dat is erg moeilijk! wat kan jij geduldig wachten, enz.) 10 complimenten staan gelijk aan 1 negatieve ervaring.

  • Als je kind een boze bui heeft kan je proberen om het positieve te benoemen. (bijvoorbeeld: je wilt heel graag dat 2de koekje, en het is goed dat je zo standvastig bent. Maar mama heeft met jou de afspraak dat je maar 1 koekje zou krijgen en niet 2.) Woorden als standvastig, vastberaden, levendig, vurig, energiek, hoopvol, enz, zal je kind niet direct kennen. Maar als je ze vaak genoeg gebruikt, dan zal je zien dat je kind het gaat herkennen. Door de positieve eigenschappen te benoemen zal het zelfvertrouwen en zelfinzicht groeien.

  • Benoem de gevoelens van jezelf en van je kind. (Als je kind lief zit te spelen kan je zeggen: wat ben jij lief aan het spelen, daar wordt ik helemaal blij van! Aan de andere kant kan je ook zeggen: Als je mama slaat, dan wordt mama heel verdrietig. Door de emoties te benoemen, zal het kind deze ook beter herkennen en misschien zelf ook gaan gebruiken.

  • Ga soms mee in wat je kind van je vraagt. Bedenk of de dingen die je kind van je vraagt het echt waard zijn om boos over te worden. Bijvoorbeeld dat hij perse die bepaalde schoenen aan wilt, of perse die hele bak met duplo om wilt gooien terwijl je net alles had opgeruimd. Dan gaat het even niet zoals je graag zou willen, maar je hebt wel even een gelukkig kind, in plaats van een boos en opstandig kind die zeker binnen 10 minuten weer wat anders zal verzinnen wat je niet goed vindt.

  • Ga mee in de fantasie. (bijvoorbeeld: je kind wilt perse dat je als kikker door het huis heen gaat, maar jij hebt daar de fut niet voor. Dan pak je een knuffel en zeg je: deze beer wilt graag een kikker zijn, kan jij hem dat leren? Moet dat zo? Kwaaaak!)

  •  Geef 2 keuzes in lastige situaties die beide voor jou goed zijn. Bijvoorbeeld: ga jij nu zelf mee naar je kamer, of gaat mama je tillen. Met beide keuzes bereik je het doel: je kind naar bed brengen. Dit kan je aanvullen door een compliment te geven: Wat kan jij goed de trap op lopen zeg!

  • Knuffel vaak en probeer elke dagen een momentje te prikken dat je even iets met je kind doet. (spelletje, boekje lezen, samen ergens mee spelen dat je dochtertje kiest.)Voor kinderen is dit heel erg belangrijk. Ze willen graag persoonlijke aandacht van hun ouders en ze groeien daar van en de band met je kinderen wordt daardoor versterkt.

Geen mens kan 24 uur per dag alleen maar positief zijn. Soms moeten er ook grenzen worden gesteld. Daar vragen kinderen om. Als je grenzen stelt, voelen kinderen zich veilig. Ze weten precies wat wel en niet mag.

Het is een kunst om tussen het straffen en het positief opvoeden een goede balans te vinden. Als je te veel straft, zal je zien dat je kind steeds opstandiger wordt. 1 straf staat ongeveer gelijk aan 10 positieve momenten. Alleen maar positief en lief blijven werkt vaak ook niet. Dan gaan kinderen steeds verder in het zoeken naar grenzen.

Als je een goede balans weet te vinden in de opvoeding zal je zien dat je kinderen goede waarden en normen leren, weten wat goed en kwaad is en uitgroeien tot mooie mensen. En dat is toch wat elke ouder wilt voor zijn kinderen?Volg ons op