Time-out bij je dreumes/peuter: vanaf 1,5 jaar

Tags: peuterpuberteit, grenzen, time-out

Als je kind iets doet wat je niet wilt, gaat hij over de grens heen. Je wilt dat je kind zich aan de regels houdt. Let er wel op dat je je kind niet om elk wissewasje terecht wijst. Dan zal hij zich alleen maar ongelukkig gaan voelen. Of je kind zal zich expres gaan misdragen, dan kun je in een vicieuze cirkel komen met alleen maar straffen. Probeer ook je kind af te leiden, of complimenten te geven als hij iets goeds doet. Vaak kun je daarmee al een vervelende situatie vermijden.

Vanaf wanneer kan je je kind terecht wijzen?

Vanaf 1,5 jaar kun je je dreumes een time-out geven. Je dreumes begrijpt de straf. Eerder dan 1,5 jaar zal je dreumes de straf niet begrijpen. Maar hoe kun je nou je kind het beste die grenzen aanleren? Hieronder geef ik in een aantal stappen hoe je het best een time-out kunt geven. Sla geen stappen over, want dan zal de time-out niet werken.

Hoe geef je een time-out?

  • Stap 1: geef je kind een waarschuwing. Voorbeeld: Nee pietje, stop met het brood op de grond gooien! Als je dat nog een keer doet, zit je op de trap!
  • Stap 2: Als je kind niet stopt met stout zijn, dan zet je hem op de trap. Je brengt hem zwijgend en rustig naar de trap. Als je hem op de trap zet leg je hem uit waarom hij op de trap zit. Voorbeeld: Je zit op de trap omdat je brood op de grond gooit, dat mag niet!
  • Stap 3: Je loopt weg en laat je kind net zoveel minuten op de trap zitten, als hij levensjaren telt. Dus je dreumes echt niet langer dan 1 minuut laten zitten. Anders zal hij vergeten waarom hij er zat en zal hij misschien gezellig gaan babbelen of zingen, of gaan spelen met de spullen in de gang. Praat ook niet met je kind, dan geef je hem alleen maar aandacht.
  • Stap 4: na de aantal minuten die hij op de trap moet zitten kom je weer naar je kind toe. Je legt hem nog eens uit waarom hij er zit. Geef hem daarna een knuffel. Oudere kinderen kunnen ook excuses maken. Voorbeeld: “pietje, je zit op de trap omdat je brood op de grond gooit. Ga je nu weer netjes eten?

De valkuilen!

Ik zie het vaak gebeuren dat ouders hun kind een time-out geven. Daarbij zie ik vele valkuilen, waardoor de time-out niet werkt. Ik zie vaak dat een ouder heel veel waarschuwingen geeft, en opeens is de maat vol! Dat is de ouder echt boos en dan pas wordt de time-out ingezet, met als gevolg dat het kind schrikt, boos wordt en even niet meer snapt wat hij fout heeft gedaan. 
Ook zie ik vaak dat ouders tijdens het terecht wijzen van hun kind, met hun kind gaan discussiëren. Dit helpt niet mee. Je kind zal dan steeds proberen om van zijn time-out af te komen door met je te praten. En daarbij krijgt je kind nog steeds aandacht als je met hem blijft praten.Volg ons op