Tips voor het omgaan met het weigeren van voedsel

Tags: voeding

Heerlijke fase, je dreumes gaat het eten nu zelfstandig ontdekken met als gevolg veel vlekken en een grote kliederzooi! Na elke maaltijd zit alles onder, zowel je dreumes, als de stoel en de vloer onder de stoel! Dit kan je voorkomen door hem te voeren, maar het is veel beter om hem zelf zijn eten te laten ontdekken en zelf in zijn mond te laten stoppen!

Tips voor het omgaan met het weigeren van voedsel

De meeste dreumesen van net een jaar vindt eten nog steeds een feestje. Ze eten niet altijd even veel, maar ze zijn nog steeds geïnteresseerd in nieuw voedsel. Blijf nu ook zo veel mogelijk voedsel aanbieden. Wel zal het steeds vaker voorkomen dat je dreumes iets niet wilt eten. Hij ontdekt dat hij ook aandacht krijgt als hij niet eet.

Hieronder een aantal tips van hoe je de maaltijd het meest ontspannen kunt laten verlopen.   

 • Laat je kind zoveel mogelijk zelf eten. Zodra je dreumes zelf een lepel vast kan houden kan je hem zelf laten proberen. Tussendoor kan je hem natuurlijk wel zelf ook hapjes geven met een andere lepel. 
 • Als je kind niet wilt eten, maak er dan geen drama van. Doe er luchtig over en zeg gewoon: heb je genoeg? Ben je klaar? Dan merk je snel genoeg of je dreumes echt klaar is met eten of nog een beetje wilt eten.
 • Geef je kind zo gevarieerd mogelijk te eten. Laat zelf nooit merken dat je eten vies vindt. Geef je kind gewoon alles te eten.
 • Eet altijd aan tafel. Daar hoor je te eten en er gelden duidelijke regels.
 • Prijs je kind niet als hij nog een keer opschept. Anders gaat hij goed gedrag associëren met veel eten. Je wilt juist dat je kind precies eet wat hij nodig heeft, dus ook voelt wanneer hij genoeg heeft. Laat hem daarom ook nooit verplicht zijn bord leegeten.

Hoe ga je om met een peuter die eten weigert?

Het niet willen eten is een veel voorkomend probleem. Ouders raken al snel in paniek met als gevolg dat ze hun kind proberen te dwingen. Het wordt dan van kwaad tot erger. Die ene keer weigeren van eten mondt uit in het structureel weigeren. Hoe kun je nou het beste omgaan met een dreumes of peuter die niet wilt eten? Hieronder geef ik een aantal tips:

 • Vanaf het begin af aan dat je kind eten weigert probeer je zo luchtig mogelijk te blijven. Zet gewoon het bordje weg, of laat hem alleen het deel eten dat hij wel wilt. Zeg er zo min mogelijk over en praat over andere dingen.
 • Soms is het niet zozeer de smaak die je peuter niet lust, maar de structuur van het eten. Dan kan je eventueel het eten in een andere vorm aanbieden.
 • Peuters eten wat de pot schaft. Ga niet apart koken. Als hij niet wilt eten, dan eet hij niets. Geef wel altijd zijn toetje. Daar zitten veel vitamines en bouwstoffen in. De jonge peuter zal ook nog niet begrijpen dat als hij zijn eten goed heeft opgegeten, hij dan een toetje heeft verdient.
 • Als je peuter niet wilt eten, kan je een compromis sluiten door hem nog 3 hapjes te laten nemen. Hij moet dan wel snappen wat 3 hapjes zijn.
 • Als je kind vaak het eten weigert, zorg er dan voor dat je kind honger heeft als het eten op tafel komt. Dus geef geen tussendoortjes. Ook een glas limonade vlak voor het eten kan een kind al snel een verzadigd gevoel geven en dus het hongergevoel laten verdwijnen.
 • 9 van de 10 keer dat je peuter eten weigert is het gewoon een machtsstrijd. Ga er niet in mee en laat het voor wat het is. Je zal zien dat je kind de volgende keer wel gewoon gaat eten.

Bedenk dat je peuter maar 1 goede maaltijd per dag nodig heeft. Dus hebben ze goed geluncht, of ontbeten, dan is dat voldoende voedsel voor die dag. Je kind zal echt niet verhongeren als hij een dag niet eet!Volg ons op