Wat kun je doen als je kind een terugval krijgt in de zindelijkheid?

Tags: Zinderlijkheid

Je kind is al maanden, soms al jaren zindelijk en ineens heeft je kind weer ongelukjes. Je kind plast ineens weer elke dag in zijn broek, hij is ineens weer gaan bedplassen of hij poept weer in zijn broek. Je hebt voor je gevoel alles geprobeerd: lief blijven, boos worden, sticker kaarten, maar niets lijkt te helpen. Wat kun je nu nog doen?

Wat kun je doen als je kind een terugval krijgt in de zindelijkheid?

Vind de oorzaak!

Een terugval krijgen in de zindelijkheid komt heel vaak voor. Ouders vinden het vaak heel vervelend, want je kind heeft toch een stap terug gezet. In de eerste instantie word je misschien boos, je bent teleurgesteld en misschien ook wel verbaasd. Hoe kan het nou gebeuren? Dit is een begrijpbare reactie, maar zal je kind niet helpen om weer zindelijk te worden.

Bij 9 van de 10 gevallen is er een oorzaak voor de terugval van de zindelijkheid. Vaak gaat het om een verandering of situaties die je kind spannend of eng vindt. Denk maar eens aan het krijgen van een broertje of zusje, naar de basisschool gaan, ruziënde ouders, te weinig aandacht krijgen, of op vakantie gaan. Er zijn nog veel meer situaties te bedenken, maar het is aan jouw de taak om er achter te komen waar je kind mee rondloopt. 

Soms is de terugval van zindelijkheid een negatieve vorm van aandacht vragen. Je kind krijgt dan aandacht op het moment dat hij in zijn broek plast. Het is dan wel vaak negatieve aandacht, maar aandacht is aandacht!

Tips

  • Wordt nooit boos als je kind een ongelukje heeft. Dit werkt alleen maar averechts. Blijf rustig en geef zo min mogelijk aandacht. Help als dat nodig is met verschonen, maar doe dit zwijgend. Je hoeft niet te zeggen dat je kind niet in zijn broek moet plassen, want dit weet hij zelf ook wel. 
  • Laat je kind zichzelf omkleden, nieuwe kleding pakken  en zijn vuile kleding in de was doen. Dit is geen straf, maar hoort er simpelweg bij.
  • Zeg nooit dat de ongelukjes (plas op poep) vies zijn. Als je kind dit ook vindt, kan dat zeker een oorzaak worden, of al zijn, van het niet willen plassen en poepen op de wc. Wanneer je kind hier weerstand tegen ontwikkeld kan het nog tijden duren om je kind zindelijk te krijgen. Wat helpt bij dit probleem is boekjes lezen over poepen en plassen. Naar de kinderboerderij gaan en kijken naar het poep en plas van de dieren. En vooral benadrukken dat dit normaal is en helemaal niet vies! Misschien zelfs uitleggen op een simpele manier waarom wij eigenlijk poepen en plassen kan ook helpen. 
  • Je kan werken met een beloningskaart. Ik ben er niet helemaal voor, omdat dit toch een vorm is van aandacht geven. Maar voor sommige kinderen kan het werken. Bedenken wel dat dit alleen werkt voor kinderen vanaf 4 jaar. Eerder zullen kinderen het niet begrijpen. Een peuter denkt vooral in het hier en nu en kan niet goed vooruit denken. Bedenk wel als je met een beloningskaart begint, je vaak heel lang vast zit aan die beloningskaart en je kind niet meer zonder kan of wilt. Beloof ook geen grote cadeaus. Simpelweg een kwartier op de tablet spelen, of zijn favoriete tv programma kijken is voldoende.
  • Als je nog niet achter de oorzaak bent, kun je eventueel met de juf praten. Als je achter de oorzaak bent, kun je daar over praten met je kind. Als je kind gewent is aan de nieuwe situatie zullen de problemen rond de zindelijkheid vanzelf verdwijnen.

Samen met je kind op zoek naar de oorzaak.

Wat vaak het beste werkt is samen met je kind op zoek gaan naar de oplossing. Wat kan jij doen, de juf of het kind zelf? Dan bedenkt het kind zelf een oplossing. En omdat het kind zelf een oplossing bedenkt, zul je zien dat dit vaak werkt. Je kan denken aan bijvoorbeeld een wc kaart. Als hij moet plassen, dat hij dan de wc kaart laat zien. Of simpeler, dat je kind wilt dat je hem herinnerd. Je kan hem een beetje sturen naar een oplossing toe, of het hem helemaal zelf laten bedenken. Dat hangt van het kind af.

Blaasontsteking of urineweginfectie

Een terugval in de zindelijkheid kan ook wijzen op een urineweginfectie of blaasontsteking. Dit kan je makkelijk even laten controleren om ochtendurine bij de huisarts in te leveren. Dan kan je het in ieder geval uitsluiten dat dit niet het probleem is.Volg ons op