Wat kun je doen als je kindje erg gaat huilen bij het naar bed gaan?

Tags: huilen, slapen

Jouw kindje heeft misschien altijd goed geslapen. Vanaf baby af aan bracht je je kindje naar bed met een vast ritueel. Nooit eerder problemen gehad. Je kindje valt heerlijk in slaap, misschien eerst nog even babbelen, maar daarna gaat hij lekker slapen.

Wat kun je doen als je kindje erg gaat huilen bij het naar bed gaan?

Het kan ook zijn dat je kindje altijd al een moeilijke slaper is geweest. Sommige periodes gingen goed, anderen gingen gepaard met flinke huil partijen. Dan maar weer voor de 10de keer troosten, optillen rond lopen. Hopelijk valt hij in je armen in slaap.

Hoe komt het dat je kindje ineens huilt bij het naar bed gaat?

Peuters maken net als baby’s nog steeds grote mentale sprongen. Dan vinden ze ineens alles weer eng en keert even de eenkennigheid terug. Zo zal je merken dat je kindje ineens hard kan huilen als je na het naar bed brengen zijn kamertje uit wilt lopen. Hij is eigenlijk gewoon een beetje bang. En bij zijn papa en mama is het veilig. Dus eigenlijk begrijpelijk dat je dreumes huilt. 

Wat moet je niet doen?

Een grote valkuil van veel ouders is, dat ze oneindig met hun kindje blijven lopen en wiegen. Totdat hij eindelijk ik slaap valt in je armen. Dan kan je hem inderdaad rustig terug leggen in bed, maar de volgende dag heb je weer hetzelfde probleem. Ook oneindig bij hem in zijn kamer zitten, zal hij alleen maar erg gezellig vinden. Ook leert hij dan niet zelfstandig in slaap te vallen. 

Neem je kind ook nooit mee in bed, als je niet wilt dat hij vaker bij je komt slapen. Hoe moe je ook bent. Dan is misschien die ene keer wel opgelost, maar dan ontdekt je kindje dat hij ook heerlijk bij papa en mama kan slapen. Dan zal het nog moeilijker worden om je kindje in zijn eigen bed te laten slapen.

Hoe om te gaan met het huilen?

Het probleem is dat je kindje bang is, en niet alleen wilt zijn. Toch zal je kindje moeten leren dat hij alleen is slaap moet vallen. Daarom is het voor hem belangrijk om te weten dat jij als ouder er bent als er iets is. Volg de volgende stappen om hem vertrouwen te geven en hem zelfstandig in slaap te leren vallen.

  • Stap 1: Breng je kindje naar bed volgens een vast ritueel. Je kindje heeft dan de tijd om zich voor te bereiden voor het naar bed gaan. Doe rustige spelletjes, en eventueel een bad of douche zal ook helpen hem rozig ze maken. 
  • Stap 2: Geef je kind een kus en ga zonder twijfel zijn kamer uit. Zwaai niet bij deur. Gaat hij al meteen huilen dan wacht je precies 1 minuut. Dan ga je terug en troost je hem even. Zeg duidelijk: het is bedtijd, nu ga je lekker slapen. Let op dat je hem troost in zijn eigen bed. Haal hem er niet uit, en ga al helemaal niet met hem zijn kamer uit.
  • Stap 3: Blijft hij huilen, dan wacht je nu 2 minuten voordat je weer terug gaat. Geef hem dan een aai over zijn bol, zeg weer duidelijk: het is bedtijd, lekker slapen. En je gaat weer weg. Elke keer dat je weg gaat verdubbel je de tijd. Hij leert nu dat je er wel bent, maar dat hij echt zelfstandig in slaap moet vallen. Dus nu ga je na 4 minuten pas terug, daarna pas na 8 minuten, enz.

De eerste avond dat je deze stappen toepast, zal je moederhart, of vaderhart misschien wel breken van het gehuil. Het is moeilijk om het gehuil te negeren. Jouw kindje is een volhouder, maar jij ook! Na een paar avonden zal je dreumes zelf in slaap vallen, of na een beetje jengelen. Als je toegeeft, wordt het de volgende avond nog veel moeilijker, dus hou vol!

Wat als niks helpt, en het huilen zo erg is dat je kindje zich bezeert?

Soms zijn kindjes zo erg overstuur dat ze zichzelf gaan bezeren, of zo overstuur zijn dat je dat niet kan aanhoren. Je kunt het niet over je hart verkrijgen je kindje zo erg te laten huilen. Dan is er nog een andere manier. Deze kost veel tijd, en zal heel wat avonden in beslag nemen. Uiteindelijk is het resultaat hetzelfde als bovenstaande, je kindje gaat weer netjes zelfstandig slapen. Volg de volgende stappen:

  • Stap 1: Breng je kindje naar bed volgens een vast ritueel. Je kindje heeft dan de tijd om zich voor te bereiden voor het naar bed gaan. Doe rustige spelletjes, en eventueel een bad of douche zal ook helpen hem rozig ze maken. Zeg hem welterusten.
  • Stap 2: Doe het licht uit en hou de deur open. Ga bij het bedje zitten van je kindje. Maak geen contact met je kindje, wat hij ook probeert. Je aanwezigheid moet genoeg zijn. Blijf zitten totdat je kindje in slaap valt.
  • Stap 3: de volgende dag ga je verder van hem af zitten. Je blijft weer zitten tot dat hij in slaap is gevallen.
  • Stap 4: de dag erna ga je nog verder zitten. Zo ga je de dagen erna door tot dat je bij de deur van zijn kamertje zit.
  • Stap 5: Je zet de deur op een kier en je gaat op de gang zitten. Als hij slaapt kun je weer weggaan.

Deze methode kost heel veel tijd. Je kunt deze het beste gebruiken als je kindje al lange tijd niet zelfstandig in slaap kan vallen. Als je kindje vanuit het niets ineens gaat huilen bij het naar bed gaan, zou ik aanraden om niet deze stappen de volgen, maar de eerder genoemde stappen in het artikel.  Volg ons op