Zindelijkheidstraining

Tags: Zinderlijkheid

Je peuter zindelijk maken is vaak een lastige opgave voor jou als ouder en voor je kind. Hoe kun je de zindelijkheid nou het beste aanpakken en hoe weet je nou dat je niet te vroeg begint? Zomaar met zindelijkheidstraining beginnen heeft weinig nut, je moet ook zeker weten dat je kind eraan toe is. Anders heeft het totaal geen zin, en zal er alleen maar teleurstelling zijn.

Hoe merk je dat je peuter toe is aan zindelijkheidstraining?

Er zijn een aantal punten waarop je moet letten voordat je met zindelijkheidstraining begint. Vaak merk je eerst dat je kind langer zijn luier droog houd. Bijvoorbeeld een ochtend, een middag, of tijdens zijn slaapje. Daarnaast begint je kind het onbewust aan te geven, bijvoorbeeld door naar zijn kruis te grijpen als hij moet plassen, of in een hoekje te gaan staan bij het poepen.

Hoe kun je je peuter bewust maken van het plassen?

Een goede manier van bewust maken is om je peuter onder de douche te laten plassen. Zo gebeurd het echt wel eens dat hij onder het spelen gewoon zijn plasje laat lopen. Benoem dit, wijs ernaar en juich! Zo wordt hij bewust van het plassen en leert hij het woord meteen. Daarnaast is het ook goed om je kind mee te nemen naar de wc als je zelf moet. Dan leert hij dat het niet gek is en niet vies en er vooral niet bang voor hoeft te zijn.

Kennismaking met het potje

Als je met zindelijkheid wilt beginnen moet je hem eerst kennis laten maken met het potje. Een potje vinden peuters in het begin maar niks. Ze willen er echt niet op zitten. Vaak duurt het wel even, soms weken voordat je peuter met blote billen daadwerkelijk even op het potje blijft zitten. Begin daarom rustig, en dwing nooit! Begin met een knuffel of pop op het potje te zetten, misschien ook zelf op het potje te gaan zitten. Laat je peuter gewoon met broek aan op het potje zitten. Als je peuter het aandurft kun je je kind met blote billen op het potje zetten. Flink juichen als resultaat is dan voldoende om je peuter hartstikke trots te krijgen.

Een kind moet het begrijpen!

Een belangrijke voorwaarde om met succes je kind zindelijk te maken is dat je kind kan begrijpen hoe de hele zindelijkheid werkt. Hij moet dus voldoende van de taal begrijpen, maar ook zelf aan kunnen geven dat hij moet plassen of poepen.

Wanneer je kind een paar dagen achter elkaar een keer een plasje heeft gedaan op het potje (of wc) is het tijd voor de echte zindelijkheidstraining!

De zindelijkheidstraining begint!

Je kind is er aan toe om met zindelijkheidstraining te beginnen. De luiers gaan weg, dus ook geen luierbroekjes, dat schept alleen maar verwarring. Alleen nog tijdens het slapen krijgt jouw kind een luier aan. Ten eerste zorg je voor prachtige onderbroekjes. Deze krijgt hij aan. Leg nu duidelijk uit dat je kind geen luier meer aan heeft en hij op het potje moet plassen. Zet je kind elke uur, of om het uur op het potje. Of als je kind het op wat voor manier dan ook zelf aan geeft. Laat je kind ook gewoon ervaren om in zijn broek te plassen. De eerste dagen van de zindelijkheidstraining zal hij ook af en toe vergeten dat hij geen luier aan heeft en de boel gewoon laten lopen. Dit is niet erg en hoort bij de bewustwording. Je zal merken dat je kind steeds vaker droog blijft.  

Doe wat je altijd doet!

Vaak durven ouders niet met hun kind de deur uit tijdens de zindelijkheidstraining. Maar het is juist goed om met je kind de deur uit te gaan. Laat hem maar eens ervaren om buiten in zijn broek te plassen. Dat voelt echt niet fijn en koud. Dat zal hij dan ook niet vaak doen. Neem de eerste tijd altijd een potje mee. Dan kan hij op elke plek zo op het potje als hij ineens moet plassen. Neem ook voldoende verschoningen mee, dan kan je je kind onderweg eventueel weer droge kleren aandoen.

Juichen!

Als je kind een plasje of poepje doet op het potje is het goed om even flink te juichen. Je kind is dan hartstikke trots! En het stimuleert hem om vaker op het potje te gaan. Begin niet aan beloningen, stickerkaarten of snoepjes. Anders zal hij straks niet meer willen plassen zonder die beloning te ontvangen. Juichen is voldoende.

Een ongelukje..

Als je kind een ongelukje heeft wordt dan absoluut niet boos. Als je boos wordt kan je kind daar onzeker van worden en een terugval krijgen. Wel kan je benoemen dat een plasje in het potje hoort en niet in de broek. Meer dan dat hoef je niet te zeggen. Grijp ook niet terug naar luiers, of luierbroekjes. Je hebt dan misschien minder was, maar je kind raakt daardoor in de war.

Vaak duurt het even voordat je kind ook met poepen zindelijk wordt. Bij hun eerste poepje op het potje zijn ze vaak erg trots, maar ze vinden het ook erg eng. Sommige peuters schrikken er zo van dat ze ineens niet meer op het potje willen poepen. Dan zie je vaak dat je kind zijn poep op houdt tot hij in bed ligt. Dan heeft hij wel een luier aan.

Hoe om te gaan met “poepangst”?

Wanneer je kind angst heeft om te poepen op het potje zijn er een paar dingen die je kunt doen. Ten eerste is het goed om elke poepluier aan hem te laten zien. Dan ziet hij wat er in zijn luier zit en dat het helemaal niet eng is. Je kind verplichten om op het potje te gaan als hij moet poepen heeft geen zin. Hij zal er alleen maar meer weerstand voor krijgen. Ook boos worden als hij in zijn broek poept werkt averechts. Simpel benoemen dat een poepje in de wc hoort en niet in de broek is voldoende. 
Als je kind echt heel nodig moet poepen en er alles aan doet om het in te houden, kan je hem een luier aan doen. Maar zet hem dan wel in bed! Dat is de plek waar hij een luier mag. Laat hem daar een tijdje, dan zal je zien dat hij poept en is hij dat kwijt. Aan obstipatie heb je ook niets en zal het poepen op het potje alleen maar nog lastiger maken. Als je peuter eenmaal weet wat een poepje is, en er niet meer van schrikt, zal je peuter vanzelf ineens op het potje poepen. Overhaast niet, het komt allemaal vanzelf!

Als de zindelijkheid grotendeels is geslaagd dan..

Als de zindelijkheid een tijdje goed gaat, hoef je niet meer te juichen bij elke plas of poep. Het is namelijk gewoon geworden en het hoort bij de dagelijkse dingen. Wel kan je peuter na een tijdje een terugval krijgen. Wordt dan ook niet boos. Zeg alleen dat het plasje in de wc hoort. Daarna verschoon je je kind zonder te veel aandacht. Als je kind groot genoeg is, kan je hem ook zich zelf laten verkleden.

Bedenk dat als je begint met zindelijkheidstraining je ook echt door moet zetten, en niet meer terug kan gaan naar luiers! Als je teruggrijpt naar luiers is alle moeite voor niks geweest. Een volgende poging zal vele malen lastiger gaan. 

Foto: 123rf.comVolg ons op