Puberteit, het grote loslaten gaat beginnen!

Tags: pubertijd

Het grote loslaten gaat beginnen. Je kind gaat naar de middelbare school! Je kind wordt, of misschien is het al, een puber! Een moeilijke fase voor ouders. De leeftijd van 5 tot 11 jaar ervaren ouders gemiddelde als relatief makkelijk. Maar nu komt de puberteit eraan, je kind zal dan flink wat tegengas gaan geven!

Puberteit?! Wanneer begint het?

Je zal merken dat als je kind naar de middelbare school gaat, gemiddeld in het eerste half jaar nog redelijk te hanteren is. Je kind vindt het maken van huiswerk ook nog best leuk. Rond de kerst zie je vaak dat leerlingen op school een terugslag krijgen. De cijfers worden iets minder en de eerste ruzies ontstaan op school. Nu begint de puberteit pas echt! Dit duurt gemiddeld tot halverwege de derde klas. Dan lijken de meeste pubers wat bij te draaien. Een handige maatstaf die voor de meeste pubers geldt is dat op het moment dat je puber jouw als ouder niet leuk meer vindt, de puberteit begonnen is. Wanneer je puber je ineens weer leuk begint te vinden, is de puberteit voorbij!

Wat is er belangrijk aan de puberteit?

de puberteit is een belangrijke fase in de ontwikkeling van je kind. Het hoort er dan ook bij dat je puber zich tegen zijn ouders gaat afzetten. Voorheen nam je kind nog de normen en waarden van jouw als ouder over, maar nu gaat je puber eigen normen en waarden hanteren. Je puber wilt bij de grote mensen horen, maar eigenlijk is hij dat nog lang niet! Hij maakt nog impulsieve beslissingen en denkt er pas achteraf over na. Dat is ook de rede waarom pubers vaak de fout ergens mee in gaan. Bijvoorbeeld gaan roken, drugs uitproberen, of uit het niets heel erg boos of emotioneel worden.

Hormonen!

De puberteit gaat niet alleen om de geestelijke veranderingen, maar ook de lichamelijke. Je puber wordt geslachtsrijp en de hormonen gieren dan ook door het lijf! Door die hormonen kan je puber zich erg onzeker gaan voelen. Ineens krijgen ze veel heftigere emoties, hoe moeten ze daar nou mee omgaan?

Tips om met je puber om te gaan

De ene puber is natuurlijk de andere puber niet. De puberteit hoeft niet voor elke ouder een verschrikkelijke periode te zijn. Hoe kan je nou het beste met je puber opgaan? Hieronder geef ik wat tips om ruzies in huis zoveel mogelijk te verminderen.

  • Probeer je kind los te laten. Je puber wilt eigen beslissingen nemen. Laat je kind die ook nemen, probeer daarin samen met je kind tot de juiste beslissing te komen. Wilt hij geen gesprek, laat hem dan zijn eigen beslissingen nemen, ook wanneer u weet dat hij een verkeerde beslissing maakt. Hij zal leren van zijn fouten en zich misschien rot voelen om zijn verkeerde beslissing. Maar dan ben jij er als ouder voor je kind! Zo hou je de relatie goed. Loslaten is niet, aan zijn lot overlaten, maar begeleid eigen beslissingen laten nemen.
  • Probeer je kind niet overal in te controleren. Maakt hij zijn huiswerk niet, of leert hij zijn toets niet, dan zal hij een onvoldoende krijgen. Laat hem dat ook eens ervaren. Ga dan in gesprek hoe dat komt en kom achter het probleem. Heeft hij meer begeleiding nodig in het maken en leren van zijn huiswerk, dan kan u hem daarin natuurlijk begeleiden! Maar het doel is vooral om je kind eigen verantwoordelijkheid te geven en te laten voelen voor zijn werk.
  • Wanneer je kind een woede uitbarsting heeft, laat hem dan even afkoelen in zijn kamer. Vaak loopt je kind zelf al naar zijn kamer. Tijdens een ruzie heeft het geen zin om te praten. Je puber zal onredelijk zijn en niet willen luisteren en puur alleen zijn frustratie eruit willen gooien. Als je kind weer rustig is, kan je het gesprek aangaan. Ook dan zal het beginnen met zijn frustratie eruit gooien. Het helpt om zijn verhaal nog eens te herhalen, zodat hij weet dat hij gehoord wordt. Pas als je het gevoel hebt dat hij zijn verhaal heeft kunnen doen, kun je je eigen boodschap brengen. Dan pas zal het aankomen en zal hij er naar luisteren.
  • Er zijn bepaalde regels in huis. Die blijven er zolang je kind er woont. Het is jouw huis, dus jouw regels. Dit kan je best tegen je kind zeggen.


Volg ons op